Oplichters gebruiken ransomware als nieuw middel

Oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerker van Microsoft, gebruiken nu ook ransomware om mensen geld afhandig te maken. Dat blijkt uit onderzoek van anti-malwarebedrijf Malwarebytes.

De ransomware die de oplichters gebruiken, heet Vindows Locker. De computergebruiker kan in geval van besmetting geen toegang meer krijgen tot zijn documenten. In beeld verschijnt een melding waarin de gebruiker wordt opgeroepen telefonisch contact op te nemen met een ‘Microsoft-medewerker’.

Ontsleutelen

Malwarebytes heeft een gratis tool voor ontsleuteling beschikbaar gesteld. Het is nog onbekend hoe deze ransomware zich verspreidt en op de pc’s van de gedupeerden terechtkomt.

Microsoft-bellers

Vaak gebruiken Microsoft-oplichters een andere truc om slachtoffers te maken. De fraudeurs bellen mensen hierbij op. Zij beweren in het gesprek medewerker van Microsoft te zijn. Vervolgens krijg je de mededeling dat je een virus op je computer hebt. Je dient zogenaamd een programma te downloaden om het probleem op te lossen. Hierna kunnen criminelen bij al je persoonlijke bestanden en/of bankgegevens.

Adresgegevens

  • Lissabonweg 205
    3137LE, Vlaardingen
  • 06-12065687

  • Ma – Vr . 09:00 – 17:00

  • Za – Zo. 10:00 – 17:00

Categorieën

Recente berichten